Venlo, 15 februari 2021.
Zorgrobot Tessa heeft zich het afgelopen jaar bewezen binnen Groene Kruis Thuiszorg (GKT) van De Zorggroep. Dit innovatieproject is zodanig succesvol dat het management akkoord heeft gegeven voor het voortzetten en vergroten van de inzet van Tessa. Hiermee is een eerste projectperiode afgesloten waarin in totaal 65 plug-and-play Tessa’s zijn ingezet bij cliënten in de thuiszorg.
Volgende stap
De Zorggroep gaat nu de implementatiefase van Tessa in. Het doel is om dit jaar in elk van de 80 thuiszorgteams minimaal 2 Tessa’s in gaat zetten. De verwachting is dat de implementatie voor 1 juli is afgerond en dat Tessa dan een standaard onderdeel is van de dienstverlening binnen de wijkverpleging van De Zorggroep. Zo draagt de zorgorganisatie bij aan de positieve gezondheid van haar cliënten en zorgt ze dat de zorg toegankelijk blijft voor iedereen.
Tessa is als hulpmiddel ingezet om cliënten te ondersteunen bij een zorgvraag. Binnen 5 maanden zijn 65 Tessa’s ingezet. De zorgmedewerkers van GKT zijn met behulp van een aantal webinars geïnformeerd over de inzet van Tessa, ondersteund door filmpjes met uitleg over de zorgrobot.
Evaluatie
Uit de evaluatie blijkt dat zorgmedewerkers positief zijn over het gebruik van Tessa. Uit de evaluatie onder 40 medewerkers kwam een Net Promotor Score van maar liefst 41%. Zij zien dat de zorgrobot de cliënt zelfredzamer maakt, de kwaliteit van zorg verbetert en tegelijkertijd doelmatig maakt. Dit werd bevestigd in het onderzoek van De Zorggroep, 89% van de cliënten hadden aantoonbaar minder last van hun zorgvraag en hierdoor hadden cliënten gemiddeld 101 minuten minder thuiszorg per cliënt per week nodig. Een groot gedeelte van de zorgverleners geeft daarbij ook aan dat volgens hen de kwaliteit van leven van de cliënt zeer sterk wordt verhoogd. Het geeft zelfregie. Het bieden van deze zorg op afstand helpt de cliënt en helpt tegen eenzaamheid.
Slimme Zorg Estafette
Tijdens de Slimme Zorg Estafette heeft De Zorggroep i.s.m. Tinybots speciaal voor haar netwerkpartners en andere geïnteresseerden een webinar gegeven en hun ervaringen gedeeld. Je kan deze hier terug kijken: