“Tessa stimuleert om dingen zelf te blijven doen en voorkomt daarmee de inzet van zorg” - Petra, wijkverpleegkundige bij De Zorgcirkel
Ondanks beginnende dementie en moeite met spreken en lezen, woont mevrouw Bron nog zelfstandig thuis en heeft zij geen fysieke hulp nodig. Dat komt vooral door Tessa, vertellen haar zoon en wijkverpleegkundige Petra.
De Zorgcirkel biedt ouderenzorg in de regio Noord-Holland Noord. In 2021 is De Zorgcirkel gestart met de inzet van zorgrobot Tessa binnen Zorg thuis. Tessa ondersteunt met verbale begeleiding. Hierdoor doen cliënten weer meer zelf en hebben minder fysieke zorg nodig. Sinds januari 2022 maakt Tessa deel uit van het hulpmiddelenpakket dat alle thuiszorgteams en casemanagers binnen De Zorgcirkel kunnen inzetten om cliënten te ondersteunen.
Mevrouw Bron (84) is één van de eerste cliënten met Tessa bij De Zorgcirkel. Toen wijkverpleegkundige Petra hoorde dat De Zorgcirkel deze zorgrobot ging inzetten, dacht zij meteen aan mevrouw Bron. “Zij woont alleen en heeft afasie en daardoor moeite met spreken, lezen en schrijven. Ook beginnende dementie komt nu in beeld. Toch kan zij nog aardig voor zichzelf zorgen. Met de verbale begeleiding van Tessa zou thuiszorg niet nodig zijn.”
Inmiddels staat Tessa al bijna een jaar bij mevrouw Bron thuis. Meneer Buhrer, haar zoon, vond het leuk uitziend apparaatje, maar wist niet wat hij kon verwachten. “In het begin stelde ik herinneringen in voor het nemen van medicatie in. Door Tessa te vragen of die was ingenomen, kon ik controleren of dat goed verliep. En liet ik Tessa zeggen wanneer de huishoudelijke hulp kwam.” Op aanraden van Petra heeft meneer Buhrer een paar extra berichten toegevoegd, zoals ‘Goedemorgen’, voor wat aanspraak en geluid in huis. Ook geeft Tessa mevrouw nu aan wanneer zij wordt opgehaald voor de dagbesteding. “Vaak stond zij al veel te vroeg buiten in de kou te wachten. Op aanwijzing van Tessa wacht zij nu niet meer buiten, maar veilig binnen.”
“Dat mijn cliënt zo reageert, vind ik echt geweldig.”
Mevrouw Bron kan moeilijk vertellen, maar wanneer Petra iets over Tessa vraagt, twinkelen haar ogen. Petra: “Ze geeft aan dat ze het bloemetje op Tessa erg leuk vindt en moet soms hard lachen om iets wat Tessa zegt. Dat mijn cliënt zo reageert, vind ik echt geweldig! In het begin was het wel even wennen, maar ik ben erg blij met het resultaat.”
“Nu ze gewend is, kan Tessa gemakkelijk voor meer ondersteuning worden ingezet als de situatie achteruit gaat.”
Meneer Buhrer en Petra zien beiden dat Tessa een steeds grotere rol krijgt als de dementie van mevrouw Bron verslechtert. Doordat mevrouw al een jaar aan Tessa heeft kunnen wennen, kunnen ze snel en makkelijk schakelen als er nieuwe zorgvragen bijkomen. Zo geeft Tessa nu bijvoorbeeld ook herinneringen wanneer het tijd is om iets te drinken. “Dat geeft vertrouwen voor de toekomst en blijft de zelfstandigheid stimuleren. Zo kan mevrouw met wat verbale ondersteuning zo lang mogelijk alles zelf blijven doen en is fysieke hulp minder snel nodig”, aldus Petra.