Het BMJ stelt dat zorg innovatie waarde moet toevoegen op vier dimensies van het Quadruple Aim model, het model wordt ook veel door Nederlandse verzekeraars gebruikt.
De inzet van Tessa heeft tot nu toe 16 verschillende use-cases aangetoond die zijn gedocumenteerd en waarde toevoegen aan de vier dimensies van het Quadruple Aim model. Het is een inspirerende lijst van voorbeelden, maar roept de vraag op: moet een zorgorganisatie kiezen wat de reden is voor de zorgorganisatie om met Tessa (of andere technologie) te werken of is "de zorg verbeteren" volgens Quadruple Aim voldoende?
Moeten we kiezen?
De zorg staat voor een aantal grote uitdagingen, met name door een vergrijzende samenleving. En om onze zorg duurzaam te maken hebben we innovatie op schaal nodig. Hiervoor moet een "innovatie" een normaal onderdeel worden van het primaire zorgproces, om dit succesvol te doen zal het proces met een bepaalde doelstelling ingericht moeten worden. Bijvoorbeeld: als het verminderen van weerstand bij een zorgmoment de belangrijkste reden is om een innovatie in te zetten, dan zal de cliënt selectie zich hierop richten. Wanneer de doelstelling is: het verminderen van zorg momenten om kosten te verlagen, dan zal het proces hierop worden ingericht. Beiden zijn valide redenen om innovatie in te zetten, waarna er opnieuw naar de impact kan worden gekeken met Quadruple Aim. Dit suggereert dat om impact te maken een zorgorganisatie een initiële use-case moet kiezen voor een innovatie die belangrijk genoeg is om het zorgproces aan te passen.
Quadruple Aim is een mooi en intuïtief model wat ons helpt om onder woorden te brengen wat waarde toevoegt, maar als wij impact willen maken moeten we onszelf de vraag stellen, en durven te kiezen: waarom zet je innovatie in en zijn we bereid daarvoor een innovatie proces aan te gaan?
Herken je dit, mee oneens of kan een innovatie worden geïntroduceerd met de doelstelling “de zorg verbeteren”?
Welke dimensie of use-case zou de reden voor jou zijn om technologie zoals Tessa in te zetten?
Ik ga graag in gesprek, of wil je meer weten over de use-cases? janwillem@tinybots.nl.